HKZ certificaat

HKZ staat voor “Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector” en representeert een standaard voor kwaliteitszorg binnen de gezondheidszorg. Deze standaard is ontworpen om de efficiëntie en effectiviteit van kwaliteitszorg in zorginstellingen te waarborgen

Wat is HKZ?

HKZ is een erkende norm in Nederland en fungeert als een waardevol hulpmiddel voor zorginstellingen die de kwaliteit van hun zorg willen verbeteren. De standaard is gebaseerd op ISO 9001 en is speciaal toegesneden op de unieke behoeften van de gezondheidszorg. HKZ biedt een overzichtelijk stappenplan dat zorginstellingen helpt hun kwaliteitszorg te structureren, te verbeteren en te waarborgen.

Het stappenplan omvat de volgende fasen:

1. Bepalen van kwaliteitsdoelstellingen
2. Opstellen van een kwaliteitshandboek
3. Uitvoeren van een zelfevaluatie
4. Verbeteren van de kwaliteit van de zorg
5. Certificeren van de kwaliteitszorg

hkz1

Door de toepassing van HKZ krijgen zorginstellingen de kans om de zorgkwaliteit te verbeteren en te waarborgen. Dit leidt tot een betere bescherming van patiënten tegen fouten en tegelijkertijd een verhoging van de zorgkwaliteit. Het implementeren van HKZ vergt echter een aanzienlijke inzet van zorginstellingen. Er dienen verantwoordelijken aangesteld te worden voor de uitvoering, en er moeten middelen beschikbaar worden gesteld voor de uitvoering van de stappen in het plan.

Als u meer wilt ontdekken over HKZ en hoe dit kan bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van uw zorg, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u verder te helpen.

AANDACHTSPUNTEN

Valkuilen bij het opzetten en onderhouden van een HKZ-systeem

  • Zorg voor heldere Missie, Visie en Strategie
  • Creëer draagvlak in de organisatie door tijdig alle medewerkers te betrekken
  • Een goede Missie en Visie zorgen voor draagvlak en acceptatie
  • Maak geen dikke handboeken
  • Een kant en klaar handboek kun je niet kopen
  • Een handboek is niet voor iedere organisatie hetzelfde
  • Vertrek vanuit de klantperspectief en richt je processen zo in dat je de klanten tevreden houdt, zodat ze blijven terugkomen
HKZ-systeem

HKZ certificaat betekenis

Een HKZ certificaat toont aan dat de organisatie goede kwaliteit levert en gericht is op continue verbetering.

HKZ-eisen betreffen de structuren, systemen en processen voor het plannen, uitvoeren, controleren en verbeteren van beleid, met de cliënt centraal. De zorgverlener kent de wensen en behoeften van cliënten en houdt rekening met de eisen van klanten en stakeholders. De HKZ-norm richt zich op het managen van de organisatie en het kwaliteitsmanagementsystemen ondersteunen leren en verbeteren.

HKZ certificering

Voor een goed HKZ-systeem zijn minimaal nodig:

  • Bepaling van de context van de organisatie, inclusief een stakeholdersanalyse.
  •  Kwaliteitsbeleid en meerjarenkwaliteitsdoelstellingen.
  • Beschrijving van primaire, ondersteunende en verbeterprocessen, inclusief prestatie-indicatoren.
  • Risico-inventarisatie en evaluatie.
  • Duidelijke taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.
  • Monitoren, meten, analyseren en verbeteren van de organisatie.

    HKZ norm bestaat uit een algemeen organisatiedeel (rubrieken 4 t/m 9) en een sectorspecifiek deel (1 t/3, bijvoorbeeld Thuiszorg of GGZ).
HKZ-certificering
Rubriek 4

De organisatie identificeert interne en externe factoren die haar doelstellingen en strategische aanpak beïnvloeden, en bepaalt relevante wet- en regelgeving. Ze waarborgt dat zij voldoet aan claims betreffende haar zorg- en dienstverlening. Het (meerjaren)beleid omvat de missie en visie van de organisatie, rekening houdend met de eisen van klanten en stakeholders, en is gebaseerd op een grondige beoordeling van interne en externe invloeden.

De organisatie vaststelt welke processen essentieel zijn voor het behalen van resultaten en het voldoen aan klant- en stakeholderwensen, evenals aan relevante wet- en regelgeving. Ook bepaalt de organisatie de input, output en interacties tussen de processen.

Risico’s en kansen worden vastgesteld en de organisatie bepaalt welke moeten worden aangepakt. De directie toont leiderschap door het kwaliteitsbeleid en de doelstellingen af te stemmen op de organisatie. Dit beleid wordt effectief gecommuniceerd en in de praktijk gebracht, verbeteringen worden aangemoedigd, en het management krijgt ondersteuning. Er wordt een cultuur bevorderd waarin medewerkers afwijkingen en kansen kunnen melden en leren.

De interne audits en directiebeoordeling worden periodiek uitgevoerd.

Rubriek 5

Rubriek 5 richt zich op de afspraken over het personeelsbeleid, noodzakelijke competenties en kennis. Personeel met de juiste expertise is cruciaal voor de kwaliteit van zorg en dienstverlening. Het is belangrijk dat personeel zijn competenties en kennis kan onderhouden en uitbreiden, en toegang heeft tot beschikbare kennis binnen de organisatie.

Effectief personeelsbeleid dat aansluit bij de organisatie, cruciale processen en kwaliteitsdoelen (rubriek 4) is essentieel. De organisatie evalueert regelmatig of het personeelsbeleid aan de eisen voldoet en neemt waar nodig verbetermaatregelen.

Rubriek 6

In rubriek 6 worden de eisen voor het actualiseren en verbeteren van zorg- en/of dienstverlening beschreven. Dit omvat: 

-het onderzoeken van ontwikkelingen; 

-de invoering van nieuwe processen; 

-het creëren van nieuwe producten of diensten. 

De organisatie moet ontwikkelingen in de omgeving volgen en beoordelen of deze impact hebben. Indien nodig, moet de organisatie maatregelen nemen om het aanbod aan te passen. Bij het ontwikkelen van nieuwe producten moet dit gebeuren volgens de eisen in paragraaf 6.6. Als er geen nieuwe producten worden ontwikkeld, kan dit thema goed onderbouwd worden uitgesloten.

Rubriek 7

In de zorg- en welzijnsector moeten omgeving, infrastructuur en uitrusting aan specifieke eisen voldoen. Deze rubriek behandelt dit. De inrichting moet zorgen voor veilige en efficiënte zorgverlening. De organisatie is verantwoordelijk voor het vaststellen van deze eisen en het onderhouden van de uitrusting, inclusief controle en reparatie. Ze definieert de vereisten voor infrastructuur, zodat de continuïteit van zorg gewaarborgd blijft, met aandacht voor sociale, psychologische en fysieke aspecten.

Rubriek 8

Rubriek 8 behandelt ingekochte en/of uitbestede producten, diensten en processen die essentieel zijn voor de zorgkwaliteit. Het is belangrijk dat dit op een beheersmatige manier gebeurt. Inkoopopdrachten moeten duidelijke informatie bevatten, of het nu gaat om eenmalige aankopen of herhaalde leveringen. Bij uitbesteding moet de organisatie blijven bewaken dat de kwaliteit van het proces of de dienst gewaarborgd is, waarvoor specifieke criteria moeten worden geformuleerd. Op basis van deze criteria worden de inkoop, uitbesteding en leverancier geëvalueerd.

Rubriek 9

In rubriek 9 stelt de organisatie richtlijnen op voor het beheer van gedocumenteerde informatie. Deze zijn van toepassing op door de organisatie aangewezen documenten en elektronische bestanden binnen het KMS, inclusief de ontwikkeling, actualisatie en beveiliging ervan.

HKZ certificaat normen uitgelegd

Met meer dan 20 jaar ervaring in het succesvol ondersteunen van organisaties naar HKZ-certificering, zijn wij de juiste partner voor u. Werkt u in de Thuiszorg, Kraamzorg of GGZ en wilt u op korte termijn het HKZ-certificaat behalen om uw bedrijfsprocessen te verbeteren of een contract bij de zorgverzekeraar te verkrijgen? Dan bent u bij ons perfect aan het juiste adres. Van HKZ voor Kleine Organisaties tot de volledige HKZ, wij zijn er om u te begeleiden naar uw certificering!

Wij hanteren de volgende stappenplan om tot een succesvolle certificering te komen

Kiezen van de geschikte norm

Uitvoeren van een quick scan

Opzetten van het HKZ systeem

Uitvoeren van de interne audit en directiebeoordeling

Begeleiden van de externe audit

Met bovenstaande stappen zorgen we voor een succesvolle HKZ certificering

Open chat
Hallo 👋
Kunnen wij u helpen?